Dagje de stad in. - Reisverslag uit Bakoe, Azerbeidjan van Ellen Werter - van Erk - WaarBenJij.nu Dagje de stad in. - Reisverslag uit Bakoe, Azerbeidjan van Ellen Werter - van Erk - WaarBenJij.nu

Dagje de stad in.

Door: webmaster

Blijf op de hoogte en volg Ellen

01 Augustus 2010 | Azerbeidjan, Bakoe

Heerlijk Maarten had zijn eerste vrije dag sinds dat ik in Baku ben. Dat is natuurlijk een perfecte gelegenheid om even de stad te ontdekken. We gingen shoppen!
Wel alleen maar dingen die nodig waren, en aangezien ik inmiddels mijn koffer weer heb zijn dat geen kleren. Ik heb mn ogen uitgekeken, overal schoenenwinkels, tassenwinkels en nog meer rotzooi winkels. Op deze dagen laat Maarten zien uit welk hout hij gesneden is, hij houdt elke deur heel lief voor me open terwijl ik elke schoenen-, brillen-, tassen- of wat voor winkel dan ook in liep. Ondertussen vertelde hij veel over het hoe en wat. Hoe kom je hier en wat kan je hier halen. Erg leuk. We hebben een heerlijke dag gehad. Wel een beetje overdreven warm maar ja. Het was zelfs zo dat je echt een klap in je gezicht kreeg als je vanuit de schaduw de zon in liep. Tja, zo is Azerbaijan. Op het einde van de middag zijn we lekker gaan lunchen in het nieuwe winkelcentrum op de boulevard. We hadden bijna alles; nagellakremover, wattestaafjes en wasmiddel. Maar nogsteeds opzoek naar kussentjes voor in de bank. Ach wat mis ik de Xenos!

We hebben wel kunnen lachen met die wattestaafjes, leg dat maar eens uit in een taal die je niet volledig spreekt. Nou, wat wij zoeken, een stokje, met watjes aan beide kanten, niet groot maar best klein, erg veel in een doosje ofzo. Maar Ellen had dit natuurlijk al voorzien en ik had er een meegenomen. Ik stak hem in de lucht zodat ze hem goed konden zien en..... ze vertelde meteen dat ze die niet hadden... nou ja, gelukkig wist Maarten nog een andere winkel. Dat is er een om te onthouden. Het was een soort supermarkt, xenos, etos en praxis in elkaar! Ze hadden er echt alles! Uiteraard ging het allemaal op de Azeri manier, je wijst aan wat je wilt; alles staat in een soort glazen toonbanken. De mevrouw pakt het. Vervolgens krijg je een briefje. Op dit briefje staat een nummer en het bedrag. Dan naar de volgende toonbank want dat is weer van een andere mevrouw. Hier hetzelfde. Zo heb je misschien wel 3 briefjes. Dan loop helemaal achterin de winkel naar een klein raampje. Achter dat raampje zit iemand ( meestal een man) en daar geef je de briefjes af. Deze telt alles bij elkaar op (met rekenmachine want 2+2,50+ 3+1,50 is toch een lastige som) en je betaald. Dan tekent hij de briefjes en kan je weer langs alle toonbanken het tasje halen met je gekochte producten. Omslachtig? Ja maar er zal weinig gestolen worden.

Omdat we nog tijd over hadden (en Maarten hoog nodig naar de kapper mocht) gingen we langs zijn favoriete kerel om te kijken of hij tijd had. Voor Maarten altijd, hij had niet voor niks zijn privé nummer gegeven. Nou Maarten zitten, haartjes wassen en daar ging hij, hij deed er minstens 15min over om zijn nek goed uit te scheren. Vervolgens kwam het kwastje, om alle haartjes weg te vegen. Toen begon hij te knippen. Halverwege even kijken of het er al goed uitziet en even met het kwastje nog wat haartjes weghalen. Na een minuutje of 20 waren zijn haren geknipt. Tijd om alle losse haartjes weg te halen. Naast het kwastje kwam de föhn. Maarten werd bijna uit zijn stoel geblazen en die man nam ook rustig de tijd alle haartjes van zichzelf af te blazen. Maarten moest mee, zn haren werden weer gewassen. Terug in de stoel moesten zijn haren weer droog gemaakt worden, föhn en kwast doken op uit het niets. Na 5 minuten was hij er zeker van dat het haar droog was. Nog wat gel of wat erin maar eerst even met het kwastje nalopen of alle haartjes echt weg zijn. Na de gel nog 1 keer met het kwastje en klaar! Nou bijna, Maarten zijn oortjes werden nog even afgeveegd met een doekje! Ja echt geen grapje. Na ongeveer een uur stonden we weer buiten... het enige dat ik kon denken is “tjee wat een gedoe met dat kwastje en moesten zn oren echt worden afgeveegd?”

Toen op naar de shuttle, langs de planten zaak nog even een plant gekocht. Lekker naar huis, ik was kapot! De hitte en toch veel gelopen. Wat is het eerste dat Maarten doet als hij thuis is? Douchen! Weg moeite van de kapper. Hihi.

We zijn lekker thuis gebleven en roomservice gebeld (ja luxe I know) lekker een avondje binnen.

• 02 Augustus 2010 - 07:56

Karen:

Ik hoop alleen voor die plant dat die ook wordt verzorgd door de schoonmakers enzo, want jou vorige planten overleefde het niet zo.

He el is t trouwens nog een beetje mooi weer als ik naar jullie toe kom, dat zwembad ziet er goed uit!!!

• 02 Augustus 2010 - 10:36

Inge:

Wauw, wat een uitzicht! Kun je me jouw jaarplanning eens toesturen, een weekje Azerbeidjan klinkt toch wel aanlokkelijk!

Groetje

• 02 Augustus 2010 - 10:44

Miriam:

Hoi Ellen,
    echt leuk die verslagen... Ik lees ze met veel plezier. Ga dit weekend zelf op vakantie. Groetjes en tot schrijves, hahahaah,
    Mirke Felix

• 02 Augustus 2010 - 11:28

Eva:

hi mopje!
    dat klinkt toch anders dan je vertelde..het klinkt een beetje als een shopwalhalla..of heb ik dat nou weer verkeerd begrepen? :P en als ik dat zwembad er dan zie dan denk ik..ach een weekje Azerbeinogwat lijkt me best nice :P
    kusss!!!

• 02 Augustus 2010 - 14:51

Suzanne Van Groos:

Hee Ellen!
    Het kostte me eventjes wat tijd om al je verslagen te lezen, maar ik ben geloof ik weer helemaal op de hoogte;)
    En O, wat ben ik jaloers op je nu!
    Xx

• 02 Augustus 2010 - 20:33

Oma Smith:

gezellig dat ik je fotos kon zien. veel liefs en geniet volop.
    groeten, Oma Smith

morgen gaan we samen met Marga en Janke naar Friesland.

• 04 Augustus 2010 - 06:42

Thea:

Ha die Ellen en Maarten,
    Wat leuk om dit allemaal met jullie mee te mogen maken. En wat een hitte !!! Jullie huisje ziet er echt leuk uit hoor. Je zult het je nog een beetje eigen moeten maken denk ik. Leuk al die verhalen over dat winkelen en leuk om te horen, voelen en zien dat jullie zo gelukkig zijn. Geniet er maar met volle teugen van !!
    Groeten van Thea en Piet